Home >


Veiling Agenda

Op een veiling kunt U kopen om uw verzameling uit te breiden, maar natuurlijk ook verkopen.
Dat heet "ontzamelen", items uit een collectie onttrekken omdat U bijvoorbeeld specifieker gaat verzamelen en voor het verkregen geld iets anders moois op de kop kunt tikken.

Veiling Agenda

* Online Keramiek Veiling
Op Catawiki is er iedere week een nieuwe online plateel en keramiek veiling. LEES MEER...

* Kunst & Antiekveiling
Van Stockum's Veilingen in Den Haag kunst en antiekveiling op 26 & 27 augustus 2015 LEES MEER...

* Online Kunst, Antiek & Design Veiling
Veilinggebouw Van Zadelhoff organiseert op 7 en 8 september 2015 in Hilversum, een online kunst, antiek en design veiling LEES MEER...

* 20ste Eeuw Toegepaste Kunst & Design
Botterweg Auctions Amsterdam: Online veiling van 4 t/m 14 oktober 2015. LEES MEER...

* Made in Holland
Christie's Amsterdam houdt de veiling Made in Holland op 6 oktober 2015 LEES MEER...

* Kunst en Antiekveiling November 2015
Vendu Notarishuis Rotterdam kunst en antiekveiling van 10 t/m 13 november 2015 LEES MEER...

* Kunst & Antiekveiling
Venduehuis der Notarissen in Den Haag houdt haar halfjaarlijkse kunst & antiekveiling van 11 t/m 13 november 2015 LEES MEER...

De klassieke veiling

Op veilingen wordt geregeld een collectie plateel aangeboden, zoals op kunstnijverheidsveilingen en kunst & antiekveilingen.

Voorafgaand aan de veiling worden er kijkdagen gehouden, waar men de stukken kunt komen bekijken en eventuele gebreken (breuk of missende delen, wat zeer belangrijk is bij aardewerk) kunt waarnemen, nu niet ieder veilinghuis dit vermeldt. In een catalogus staan de kavels, wat niet uit één stuk/voorwerp hoeft te bestaan, elk met een eigen nummer en omschrijving. Soms staan er ook richtprijzen van een geschatte waarde vermeld. De prijzen kunnen echter oplopen, maar ook dat de minimum gestelde prijs, de Limiet, niet gehaald wordt. Kleine vergoeding dan aan het veilinghuis voor administratie, etc.

U kunt van te voren schriftelijk bieden, bij absentie op veilingdag. Met een opdrachtbriefje geef je aan wat de maximum bedrag is wat de bieder wil betalen. Deze bieder biedt dus de hele rit mee. Dit alles kunt U vinden in de veilingvoorwaarden, welke in de catalogus te vinden zijn, dan wel zichtbaar in het veilinghuis aanwezig zijn en waar de veilingmeester vooraf aan de veiling naar verwijst. Aan de hand van het aantal nummers die te gaan zijn op die bepaalde zitting, kunt U (na enige ervaring) inschatten wanneer Uw favoriete item geveild gaat worden.

Een biednummer met uw gegevens haalt U voor de veiling op en geldt (meestal) voor meerdere zittingen/veilingdagen. De veilingmeester roept het nummer af en een assistent zal het stuk nog een keer showen, zodat U het stuk herkent. Bij een veiling per opbod begint de veilingmeester met een iets lager (50%) bedrag dan de richtprijs en met het opsteken van een hand met biednummer of een ander (bij de veilingmeester bekend) maniertje, biedt men. Naarmate het totale bedrag hoger wordt, wordt de verhoging door de veilingmeester groter. Bij veiling per afslag begint de veilingmeester met een hoog bedrag en verlaagt deze met een vast bedrag totdat er iemand zich meldt en het kavel heeft gekocht. Als U onterecht bij het bieden als bieder wordt aangemerkt, geen man overboord meldt U dat dan gelijk. De veilingmeester hamert af als het bieden gestopt is.

Eenmaal, andermaal..., verkocht!!!

De aanwezige deurwaarder/notaris draagt zorg voor de juiste combinatie van biednummers en verkoopbedragen. De koper betaalt opgeld, het deel wat bestemd is voor het veilinghuis voor opslag, etc. Dit bedraagt 10 tot 28% (extra) op veilingprijs. De verkoper betaalt commissie (vast percentage) van zo’n 10/15% van de verkoop/veilingprijs. Soms vraagt het veilinghuis een vast bedrag van een paar gulden (een Euro) voor bijv. administratiekosten. Dit alles zijn transactiekosten van het veilinghuis.

Regels wat betreft de verplichting tot betalen (contant/per bank/per cheque) en het ophalen van uw aangekochte stuk staan vermeld, meestal kan dit binnen een aantal dagen nadat de gehele veiling achter de rug is.

Frans Leidelmeijer Collectie

De pionier van de Nederlandse Art Nouveau en Art Deco (1880-1940) Kunsthandelaar Frans Leidelmeijer bracht op 16 mei 2006, na een carriere van 35 jaar, zijn collectie onder de Christies hamer. 1,3 Miljoen euro heeft de winkelvoorrraad van de Nieuwe Spiegelstraat en zijn persoonlijke collectie opgebracht, 70 procent is verkocht.

De meest prachtige stukken plateel, Chris van der Hoef, Rozenburg eierschaalporselein, Joseph Mendes da Costa en Kennemerland potterie gingen over in andere handen. 1500 bezoekers hebben de veiling bezocht en het overgrote deel is verkocht aan particulieren met smaak, maar ook musea waren actief. Kunstkenners van over de hele wereld wisten zijn kunsthandel te vinden. Frans Leidelmeijer gaat verder als adviseur, schrijver, curator en als expert bij Tussen Kunst & Kitsch.