Home > Tips & Trucken


Restauratie

Er is een tweedeling ontstaan in keramiek, het gebruiksgoed en het kunstaardewerk. Vandaag de dag wordt kapot huishoudelijk-aardewerk weggegooid. Men neemt de moeite van het oplappen niet meer, nu dit vervangen wordt door (goedkoop) nieuw en modieus goed. Het sier/kunstaardewerk daarentegen brengt men het liefst naar de restaurateur om het stuk weer in oude glorie te laten schitteren en (eventueel) een handelswaarde te geven.

Restauratie van aardewerk is een uitvinding van de 19e eeuw. In deze tijd werden omvangrijke verzamelingen aangelegd en grote archeologische opgravingen gedaan.

Is uw stuk plateel kapot gevallen probeer de breukvlakken dan te ontzien. Raap alle (zelfs de kleinste) stukjes op, want de oorspronkelijke materialen zijn het meest ideaal voor herstelling ťn pak ze stuk voor stuk in (vloei)papier, niet in watten waar de stukken tegen elkaar kunnen schuren. Deze aanwijzingen en de zorg voor schone breukvlakken/stukken vereenvoudigen het restaureren. Door de steeds grotere populariteit wordt het ook steeds moeilijker om onbeschadigde stukken aan te schaffen.

Bij beschadigd waardevol plateel kunt U beter niet zelf met lijm en andere oplossingen in de weer gaan, zoals er vroeger grote ijzeren/loden krammen op breuken werden gezet en beenderlijm wat in de loop der tijd geel/bruin werd. De vakkundige professionele restaurateur is op de hoogte van state of the art-technieken en gaat zeer secuur en voorzichtig te werk na jaren van ervaring/opleiding. Iedere restaurateur heeft zijn eigen handelswijzen en geheimen van de smid. Er zijn 2 soorten reparaties: de zichtbare- (voor bijv. onderwijs) en onzichtbare reparatie als het stuk bijv. tentoongesteld wordt als pronkstuk.

Alle oude lijmresten en andere restauraties worden eerst verwijderd, ontbrekende delen en schilfers worden opgevuld en de scherven worden onzichtbaar aan elkaar gelijmd. Retoucheren: de achter/ondergrond van het voorwerp wordt, nadat het uit de moffeloven komt, geairbrushed en met acrylverven gedecoreerd. Na droging geglazuurd met een polyurethaan lak. Dit kan een tijdrovend verhaal zijn en geduld is hier een schone zaak, dus bespreek met de restaurateur van te voren wat de kosten en baten zijn of deze in verhouding staan met de waarde van het stuk aardewerk/plateel.

Een restauratie zal de commerciŽle waarde van het aardewerk slechts gedeeltelijk kunnen hergeven. De esthetische waarde wordt daarentegen sterk verhoogd.

Restaurateurs

*    Bochove, Petra

     Harderwijkstraat 45

     2573 ZB   DEN HAAG

     Tel.: 0703609118 / 06-22482342

     Website: Petra Bochove

 

*    Jeroen Ten Hoorn

      Populierstraat 14

      2565 ML  DEN HAAG

      Tel: 070-3457054

      Website: Restauratie Atelier Jeroen Ten Hoorn

 

*    Koerts Restaurators

     4de Broekdijk 43

     7122 JD  AALTEN

     Tel.: 0543-472905

 

*    De Koppele, restauratie-atelier

     Oleanderhage 18

     9408 EM Assen

     Tel.: 0592-461045 / 06 46308055

     Email: dekoppele@hetnet.nl 

 

     *    RD, aardewerkrestauratie

     Doelenstraat 24

     2801 PX  GOUDA

     Tel.: 0182-549036

 

*    Restauratie Atelier Mandy Slager

     Oranjegracht 93

     2312 SJ  LEIDEN

     Tel.: 071-5661857

     Website: Restauratie Atelier

 

*    Schermer, Maud

     Karel Doormanlaan 220

     3572 NZ UTRECHT

     Tel.: 06-10794875

     Website: Schermer Restauratie

     Email: maud_schermer@hotmail.com