Home > Tips & Trucken


Internetveiling

Buurtsuper voor de verzameling.

Verzamelen vanuit je luie bureaustoel, zonder voor dag en dauw op te moeten staan om heel het land door te kruisen op zoek naar dat ene stuk plateel, dat kun je lekker online op de Internet marktplaats & veiling.

De Tips & Trucken van de online marktplaats & veiling.

In Nederland hebben we een aantal internet "marktplaatsen", welke zich opsplitsen in 2 groepen: het prikbord en de veiling.

Speurders, Marktplaats en Marktplaza zijn eigenlijk een prikbord waar op aangeboden en geboden kan worden zonder dat er een finale tijdslimiet op zit. Er kan wel op-geboden worden op Marktplaats bijvoorbeeld maar beide partijen zijn er niet aan gehouden/verplicht. Ebay, Ricardo en Qoop zijn echte internet veilingen. Na het verstrijken van de tijdslimiet is de hoogste bieder en de verkoper gebonden aan elkaar.

Tips internet veiling:

 • Kopen en verkopen onder 2 verschillende namen om herkenning/prijsopdrijving te voorkomen.
 • Keywords, woorden waar je op zoek en mee aanbiedt. Zoek ook eens op misschrijvingen, zoals Gauda i.p.v. Gouda. Plateelnaam & stad, zoals Zenith Gouda anders komen er weet ik hoeveel computerspullen te voorschijn. Aanbieden met de juiste keywords zodat een ieder je item kan vinden. Doe een onderzoekje welke woorden de meeste overeengekomen items opleveren.
 • Ga niet gelijk bij begin van de veiling bieden, dan valt dit item op en je wilt geen slapende honden wakker maken. Op het allerlaatst bieden, je schuilhouden is spannend maar wat als je vergeet te bieden of de PC stopt ermee. Je kunt ook bieden met een verborgen maximumprijs (hoger dan waar de veilingprijs op dat moment staat) en denken: dit is wat ik er voor uit wil geven, de rest gaat zijn gang! Met een (Ebay) "Nu kopen"-mogelijkheid betaal je vaak meer, maar ben je wel gelijk de nieuwe eigenaar van het item. Stel de verkoper een vraag om wat van hem en van zijn item te weten te komen.
 • Kijk bij Ebay bijvoorbeeld eens bij uitgebreid/slim zoeken en kies voor de optie Locatie item Willekeurig land. Ook buiten Holland wordt er veel plateel aangeboden.
 • Aanbieden op de veiling kan met een (ga voor redelijke) vraagprijs. Je kunt ook met 1 euro beginnen en kijken wat er gebeurd, wel risicovol. Eind datum en tijdstip zijn zeer belangrijk, bijvoorbeeld niet de veiling tijdens de kerstmaaltijd laten af lopen. Sommige mensen kunnen alleen bieden op het werk overdag, anderen alleen 's avonds thuis.
 • Zet geen twee dezelfde "zeldzame" items te gelijkertijd op de veiling. En plaats het item in de juiste veiling-afdeling, bijvoorbeeld onder kunst & antiek, vazen/servies/aardewerk. Anders is het haast onvindbaar. Door extra toeters en bellen te bestellen, zoals onderstreept/vet, bovenaan site laten plaatsen, kun je meer opvallen. Iedere dag een nieuw item, dan sta je telkens opnieuw bovenaan de lijst. En een goede foto(s) zegt meer, dan een uitgebreid verhaal.
 • Verzamel zo veel mogelijk positieve "feedbacks/goede beoordelingen" achter je naam voor het opbouwen van je betrouwbaarheid. Voor elke afgelopen transactie kun je elkaar, koper/verkoper, beoordelen.
 • Mail je vaste klanten & verkopers vrijblijvend over je nieuwe aanbod, dan wel verzamelwoede.
 • Zorg voor snel betalingsverkeer over en weer, via internetbankieren en Paypal bijvoorbeeld.

Extra tips online marktplaats:

 • Vele tips van hierboven, zijn ook van toepassing op de marktplaats/prikbord, alleen kunnen hier dag en nacht items aangeboden en verkocht worden op elk moment. Als verkoper moet je goed bereikbaar zijn en als koper/verwoed verzamelaar kun je eigenlijk niet meer van je PC weg.
 • Gelijk een hoge prijs bieden (via mail of op de site) wil nog wel eens helpen om een verkoper overstag te krijgen. Gewoon contact zoeken. Aan de andere kant, een verkoper voelt zich soms onder druk gezet van alle bedelmailtjes en kan weigeren aan een bepaalde persoon te verkopen. Een tevreden transactie (betaald, niet kapot en goed verpakt) voor beide kanten, kan eerder leiden tot volgende aan- en verkopen.