< Back
  
Startjaar:1944/1947  
Eindjaar: 1977  
Vestigingsplaats: Leiden/Valkenbrug ZH  
Ravelli, Potterie 

 Handgedraaid, gegoten en geperst luxe Ravelli gebruiksaardewerk/geschenkartikelen.

Zeer herkenbaar handgedraaid, gegoten en geperst luxe gebruiksaardewerk/geschenkartikelen,bestaande uit vazen, asbakken, dierfiguurtjes en negerhoofden/maskers Kunstnijverheids- en bloemisterijartike­len, modieus, combinatie kwaliteit en originaliteit.

Jaap en Dick Ravelli drukten met hun vazen uit de zwart-wit lijn, (Hij kon alleen maar zwart of wit glazuren door geringe kennis over glazuurtechnieken, volgens eigen zeggen.) een stempel op de New Look design van de jaren vijftig. Veel aardewerk met rode/zwart-bruine scherf, met een sinaasappelhuidstructuurvormende witte glazuur. Ook plantenhangers met rotan, raffia en bamboe en Keramobiles, bolvormige plantenhouders, in alle kleuren. In de zestiger jaren  maakte hij Sang de Boeuf-glazuren.

Door goedkope Oostblok-producten en het uit raken van keramiek, kwam Ravelli in de problemen. Tussen 1946 en 1977 zijn er meer dan een miljoen stuks keramiek verkocht in 32 landen, in Nederland in de Bijenkorf en kunstnijverheidszaken. In 1999, op 83 jarige leeftijd (na 15 jaar) een expositie met nieuw werk; vertrouwde vormen en felgekleurde maskers.

J.J. Ravelli, D. Ravelli

     

 
     
Ravelli Vogelkan in colorite kleuren, nr.79/2, hoogte 19,5cm. Ravelli's bekende keramieke masker met signatuur, invloed uit Afrika, Tribal Art. +/-1955

Ravelli Masker-vazen, ingegrifd naief Tribal decor, 50er jaren, hoogte 30cm.

     
Zeldzaam 42cm hoog vrouw met kind beeld, donkerbruin aardewerk met wit glazuur details, Ravelli fabrieksmerk.  Turkoois glansglazuur craquele Ravelli vaas, nr.147, 21cm hoog. Ravelli's beroemde uitvinding de Keramobile, om een plant in op te hangen aan het plafond. Jaren 70.