Home > Tips & Trucken


Onderhoud

Plateelonderhoud

De grootste zorg is dat plateel/aardewerk zeer kwetsbaar is en breekt makkelijk, vandaar ook het gezegde (vrije interpretatie): “Wie zijn geld wil verbrallen koopt plateel en laat het vallen!”. In de omgang moet er enige voorzichtigheid in acht worden genomen.

De beste manier om uw prachtige stukken uit te stallen is in een stofvrije vitrinekast. Stapel de oude serviezen nooit op elkaar, omdat door de druk de onderste delen kunnen breken. Jongere serviezen kunnen krasvrij met een tussengelegd papiertje/servetje opgestapeld worden. Een bordenstandaard of een bordenrek werkt het beste voor borden en niet zoals vroeger veel gebeurde, een metalen ophangstel met scharnieren/klemmen, waardoor het bord onder druk komt te staan en het glazuur van de randen springt. Licht is geen probleem voor plateel.

Stof het plateel niet af met een stofdoek, je wrijft dan het stof in de ingelegde decoratie, maar met een plumeau. Gebruik liever geen water nu aardewerk een poreuze (niet harde) scherf heeft en zeker niet in de afwasmachine of van die groene schuursponsjes en nylonborstels/sponzen. Kostbaar plateel mag nooit in aanraking komen met water, borstel deze met een zachte penseel af!!!

De schoonmaak: Aardewerkserviezen kunt U het beste in een warm sopje met wat schoonmaakmiddel in een plastic teiltje afwassen ten einde breuk te voorkomen in een metalen dan wel keramieke gootsteen, want krassen zitten er al meestal snel op van bijv. meskrassen op een bord. Verkleurde theepotten kunt U proberen schoon te krijgen met een huishoud bleekmiddel, bijv. 20% waterstofperoxide, Tical of Steradent voor reiniging van bijv. smalle vazen, te vinden bij de drogist. Krab oude lijmresten niet af met gereedschap. Voor grotere glans, poets dit aardewerk op met een zachte droge zeem.

De oren of andere uitstekende/sculpturale delen van een platelenvoorwerp zijn niet bedoeld om het voorwerp aan op te tillen, deze zijn vaak alleen ter decoratie aangebracht, omdat de gebruikswaarde van ondergeschikt belang was zo’n 100 jaar geleden. Let ook op losse deksels!

Verhuistips: Bij vervoer van plateel pak bij voorkeur uw stukken zelf in, veilig met bijv. luchtkussenfolie en één stuk per (stevige) doos/krat met opvulmateriaal. Bij een uitbestede verhuizing door professionele verhuizers is uw boedel meestal verzekerd, alleen bij breuk bent u wel uw favoriete stuk plateel kwijt.

Houdt mensen met een harde hand uit de beurt van uw met grootste moeite bij elkaar verzamelde collectie plateel!!! Beschadigd plateel waar schilfers/stukken van af zijn, is nu eenmaal veel minder waard dan wat het gaaf zou opbrengen, de commerciële waarde. Voor de soms zeer emotionele waarde is dit natuurlijk van ondergeschikt belang.

Zet uw waardevolle platelen vazen niet voor het raam, zodat alle voorbijgangers ook van uw collectie kunnen genieten. Geïnteresseerde kopers zullen, in het gunstige geval, bij U aanbellen en vragen of ze uw plateel kunnen overnemen al dan niet voor een redelijke prijs. Berichten van diefstal bereiken ons, zelfs dat er ook gericht ingebroken wordt, zoals bij Swarovski- en muntverzamelingen!