Home >


Verzekering

Verzameling- en Kostbaarhedenverzekering & Gestolen Kunst

De waarde van een verzameling kan behoorlijk oplopen. Of het nu een plateel, antiek, postzegel, zilver munten, auto, Swarovski of kunstverzameling betreft. Heeft U een pasklaar antwoord op wat uw collectie waard is? Onvoldoende inzicht hierin kan nare gevolgen hebben bij schade en verlies, zeker als belegging. Een passie vraagt een speciale verzekering en deze verzamelaars doen er dan ook verstandig aan een aparte verzekering hiervoor af te sluiten, bovenop of los van de inboedelverzekering.

Een standaard inboedelverzekering dekt schade aan verzamelingen immers vaak slechts tot een bepaald bedrag. Voor schade en brand, maar wat betreft de binnenshuis ongelukjes? Een (kunst- &) verzamelingverzekering, dekt schade ten gevolg van verlies en diefstal. Anders dan een inboedelverzekering, dekt een dergelijke verzekering ook diefstal of verlies van één exemplaar. Bovendien geldt de dekking ook buitenshuis. En dat is aantrekkelijk voor mensen die regelmatig deelnemen aan exposities en tentoonstellingen. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een kostbaarhedenverzekering aan voor kunst en antiek tot een bepaald bedrag per item, welke ook buitenshuis geldt. Afhankelijk van de omvang van uw collectie kunt U deze kosteloos laten taxeren voor uw verzamelingenverzekering.

U kunt besparen en eventueel deze verzekering bovenop uw inboedelverzekering afsluiten: een losse verzekering kan u namelijk twee keer zoveel premie kosten. Enige verzekeringsmaatschappijen accepteren Uw verzamelingverzekering alleen als er van zo'n combipolis sprake is. Andere verzekeraars hebben een specialistische afdeling en kunnen U een kunst & verzamelverzekering op maat aanbieden.

Keramisch museum Goedewaagen verzorgt ten behoeve van verzekeringsmaatschappijen kunsthistorische onderbouwde plateel-schaderapporten op basis van goede foto's van de beschadigde items, voor zo'n 50 euro.

Als U van mening bent dat een zodanig verzekeren niet nodig is op basis van de omvang van uw collectie, doet U er goed aan om uw verzameling nauwkeurig te fotograferen of te filmen met een duidelijk zichtbare datumvermelding erbij, door een krant of teletekst op de achtergrond. Leg deze gegevens bijvoorbeeld in een safe/kluis voor als U ze eventueel nodig mocht hebben. En hoe groter de verzamelaar, hoe vaker er een update gemaakt moet worden.

Als gepassioneerd verzamelaar zijn dit geen plezierige dingen om over na te denken en daarom al te vaak niet geregeld, maar toch van groot belang zijn voor U en Uw collectie.

Stijging verkoop gestolen Kunst.

Het aantal gestolen objecten dat verkocht wordt via de kleinere veilinghuizen en kunsthandelaren is stijgende, terwijl sinds 1 januari 2002 de Kunstpolitie afgeschaft is in ons land. De diefstal en onwettige handel in deze cultuurgoederen is 1 van de meest populaire categorieen binnen de internationale misdaad. De opbrengsten worden vaak gebruikt om andere criminele activiteiten te bekostigen.

Goederendocumentie in de strijd tegen de kunstdieven. Het zogenaamde Object ID is een internationale maatstaf om kunstobjecten te beschrijven, bevorderd door de kunstwereld, FBI, Scotland Yard, Interpol en de verzekeringsmaatschappijen. Het Art Loss Register betreft een database van meer dan 160.000 gestolen en vermiste kunst & antiek objecten en levert een checkpoint voor herkomstonderzoek en registratie van diefstal of vermissing. Zo worden de objecten op beurzen, zoals de TEFAF in Maastricht & de Pan Amsterdam onderworpen aan een controle door een kunsthistoricus van het Art Loss Register. ARL controleert ook de belangrijkste veilingcatalogi van Christies en Sotheby's.