< Back
  
Startjaar: 1897  
Eindjaar: 1910  
Vestigingsplaats: Omval bij Amsterdam  
Amstelhoek, Aardewerkfabriek 

Aardewerkfabriek Amstelhoek maakte zeer eigen herkenbare aardewerk sier-en gebruiksvoorwerpen, afgeleid van Oudgrieks vaatwerk.

Gebruiks- en sieraardewerk, de eerste produkten van Amstelhoek waren van gegoten door en door witte gietklei, beschilderingen onder het glazuur, welke eigentijdse strakke gestileerde vormen en decoraties had, dus geen kopie van Rozenburg-plateel zoals bij alle andere bakkerijen.

In 1900 tentoonstelling van haar (bekendste) keramiek in Nederlandse rood en bruin bakkende klei, met ringeloren en inleg met kontrasterende kleuren klei en verschillende tinten glazuur. waar ook geometrische (spiralen en vlakjes) of dierfiguren (pauwen en reeën) op werden afgebeeld. Chris van der Hoef geldt als de keramiek-ontwerper van deze bakkerij. In 1904 ging Amstelhoek failliet, alleen keramiekfabriek werd door J.B. Lambeek jr. en P.J.C. Brauns voortgezet als “Voorheen Amstelhoek”. Verkopen niet geheel naar wens, veiling van keramiek in 1905. In 1907 werd Haga overgenomen, vooral om haar serie modellen en gietvormen van keramisch (beelden en diergroepen in fayence en terra cotta, naar Teixeira de Mattos e.a.) plastiek, Vaasjes met bonte stroomglazuren van Chris Lanooij. Na 1904 positie als vernieuwer kwijtgeraakt, nu (zeker vanaf 1907) geen nieuwe modellen meer zijn gemaakt. Fabrieksdoelstelling was betaalbaar aardewerk van goede vorm, waardoor buitenlands fabrikaat van slechte vorm te vervangen door beter inlands fabrikaat. Een zilveren medaille gekregen in 1900 op Wereldtentoonstelling te Parijs. Kort na haar inzending aan de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1910 (kreeg een Grand Prix) ging zij op in de Distel.

L. Zijl, Th.K.L. Sluyterman, C.J. van der Hoef, A. Meilink


     

 
   
Chris van der Hoef cachepot & vaas met ingelegd decor voor (VH) Amstelhoek. Motto borden met engobe decoratie, Amstelhoek.