< Back
  
Geboren: 1873  
Overleden: 1960  
Plaats: Groningen/Amsterdam  
Nienhuis, L. (Bert) 

Bert Nienhuis is in 1895 begonnen als plateelschilder/ontwerper bij De Distel. Merk: merk plateelbakkerij anders voluit Bert Nienhuis.

Bert (Lambertus) Nienhuis. In 1895 begonnen als plateelschilder/ontwerper bij De Distel, in 1897 eigen plateelbakkerij, die in 1901 fuseerde met de Distel, waar hij tot 1912 de artistieke leiding had, succes met toepassing van matglazuren. In Duitsland voor het eerst unica en keramische sculpturen. Zijn halfmatte witte fond siervazen met geabstraheerde sierdecoraties is internationaal meerdere malen onderscheiden.

In Watergraafsmeer Lotus bakkerij van tegels met figuur- en natuurdecoratie, leraar keramiek in Duitsland en Nederland, pottenbakker gericht op kleur en vorm, weinig decoratie. Ontwerper voor Goedewaagen van serviezen in 1935. In zijn latere unica prevaleert Nienhuis vormen en glazuren boven decoratie, geinspireerd op de al oude Perzische, Japanse en chinese keramiek.


     

 
   
De Distel twee oren vaas, ontwerp Bert Nienhuis griffioenen & liniaire decoratie op wit fond. Slibdecor 2 oren vaas van Bert Nienhuis voor de Distel.